Diabetes

Idag är det diabetesdagen 💙
En viktig dag att komma ihåg och att vara med att skänka en slant till forskning så att alla våra hjältar en dag kan slänga insulinpennan i väggen och leva utan oro att blodsockret åker upp och ner när dem går i skolan, tränar eller gör ett prov i skolan även det påverkar vardagen.
Elsas är en riktig vardagshjälte , hon kämpar varje dag med sin sjukdom och jag vet att hon kommer att klara det men det ligger mycket ansvar på hennes axlar. Vi föräldrar finns och stöttar och hjälper men man tänker på framtiden när vi inte är längre med på samma sätt. 
Här ett utdrag från en sida från barndiabetesfonden som professor och överläkare Johnny Ludvigsson har skrivit , blir ni nyfikna att läsa hela texten då gå in på sidan https://www.barndiabetesfonden.se/om-typ-1-diabetes/Typ-1-diabetes/Hur-vanligt-ar-typ-1-diabetes-hos-barn/
Där kan man även bli månadsgivare .
Här är ett utdrag:

Hur vanligt är typ 1-diabetes hos barn?

I Sverige har 7– 8 000 barn och ungdomar typ 1- diabetes, med pågående behandling. Skulle man just idag undersöka hur många barn som har svår astma med pågående tung behandling skulle man förmodligen inte finna tiondelen så många, därför att flertalet barn med astma dels bara är sjuka periodvis, dels har en framgångsrik behandling.

Antalet barn och ungdomar som just nu har pågående behandling för någon form av cancer, tumör eller leukemi är långt under 1 000, beroende på att 75–80% av alla dessa barn glädjande nog botas efter 1–3 års behandling, medan ju inga barn med typ 1-diabetes botas. Dessutom insjuknar det tre gånger fler barn i typ 1-diabetes (över 900 per år) än i alla former av cancer tillsammans. Typ 1-diabetes hos barn blir allt vanligare.

Varje år insjuknar minst lika många vuxna som barn i typ 1-diabetes och det finns idag ca 45 000 vuxna som lever med typ 1-diabete.

Diabetes typ 1 är lite i bakgrunden av alla sjukdomar ingen riktigt förstår vilket helvete det han vara . Tänk själv att när du enkelt tar en produkt från kylskåpet och sätter dig i soffan och äter. Med Diabetes typ 1 måste du kanske väga, kontrollera kolhydrater , hämta pennan, sätta på nål, dra upp tröjan och ta insulin . Sen kan du äta. 

Skillnad ? Ja det kan du lita på. 

Jag ska skänka en slant idag och det hoppas jag att även DU gör. Kram och tack 💙💙 (null)


Visa fler inlägg